TIPPIEN ANTAMISEN KULTTUURI

Miksi antaa tippiä?

Englanninkielinen sana tipille on ”tip”. Sana on lyhenne sanoista ”To Improve Promptness” (suomennettuna ”Täsmällisyyden parantamiseksi”). Suomenkielinen sana ”Tippi” on siis muunnelma englanninkielisestä sanasta.

Alkuperäinen tarkoitus tippien antamiseen on ollut, etukäteen varmistaa saavansa parempaa palvelua. Yhdysvalloissa tämä käytäntö on monessa paikassa yhä käytössä.

Vinkkejä tippien antamiseen

Joissakin tapauksissa voi olla huonompi vaihtoehto antaa liian vähän tippiä kuin sitä ei antaisi ollenkaan. Vältä kiusausta tyhjentää taskusi pikkurahoista. Paras vaihtoehto on pitää mielessä tietty prosentuaalinen määrä joka tulisi aina jättää tippinä. Pidä aina käteistä mukanasi. Tässä joitakin vinkkejä matkallesi:

Taksimatka

Ollessasi Englannissa, Kanadassa tai Yhdysvalloissa sinun oletetaan antavan 10-15 % tippiä lopullisen hinnan päälle. Useassa muussa maassa voi olla, että riittävä tippi on pieni pyöristys ylöspäin. Joissakin maissa, kuten esim. Singaporessa, Vietanmissa, Etelä-Koreassa tai Japanissa sinun ei odoteta jättävän tippiä. Maksat siis vain sen mitä mittari näyttää.

Ravintolassa

Ravintola-alalla tipit muodostavat monessa maassa joko osan tai koko henkilökunnan palkan. Hyvä nyrkkisääntö on antaa 10 % tippiä laskun loppusummasta. Yhdysvalloissa tippien osuus on suurempi, n. 15-20 %. Mikäli annat liian vähän, voi henkilökunta jopa suuttua. Joissakin maissa, kuten esim. Kiinassa, tippien antaminen voidaan kokea loukkaavaksi.

Hotellissa

Mikä on kohtuullinen tippi? Yksi euro tai yksi dollari kannettua laukkua kohden lienee sopiva määrä useimmissa maissa. Muistathan antaa tippiä myös hotellin siistijälle. Yksi euro jokaisesta hotellissa vietetystä yöstä on hyvä nyrkkisääntö.

Vaihda tarvitsemasi valuutta jo valmiiksi ennen matkaa. Tippienkin antaminen on jo paljon helpompaa kun kaikki on jo valmiina!