Älä huoli, voit maksaa kortillasi

Väärennetyt sivut verkossa, pyydettävät korttinumerot ja vieläpä automaatit, joita on manipuloitu. Kyllä, ongelmia on ehdottomasti. Mutta myös maksuratkaisut kehittyvät ja muuttuvat koko ajan turvallisemmiksi. Ja voit välttää suurimman osan huijauksista olemalla varovainen.

Suojaudu petoksilta

Vinkkejä itsesi ja muiden suojaamiseen huijauksilta verkossa, tekstiviesteillä, puheluilla ja sosiaalisessa mediassa.

Pidä salaiset koodit salaisina

Todella onnistunut petos on, jos huijari saa käsiinsä sekä korttisi että koodisi. Tämä tarkoittaisi täyttä pääsyä tilillesi. Siksi on erityisen tärkeää, että suojaat koodisi, kun käytät korttia kaupassa tai pankkiautomaatissa. Varmista, ettei kukaan vilkuile olkasi yli, kun näppäilet koodin, äläkä kirjoita sitä muistiin, edes kuvitteellisena yhteystietona matkapuhelimessa...

Tarkista automaatti skimmauksen varalta

Skimmaus tarkoittaa, että korttisi kaapataan kopioimalla korttitietosi. Jos tili kaapataan, se tyhjennetään usein nopeasti, joskus reaaliajassa ja usein täysin eri paikasta.

Tarkista pankkiautomaatti aina ennen käyttöä. Jos se vaikuttaa oudolta, esimerkiksi korttiaukon ympärillä on jotain paksua, sinun ei pitäisi käyttää sitä. Pankkiautomaateissa voi olla myös piilotettu kamera koodin kaappaamiseksi, joten tässäkin on tärkeää suojata koodisi esimerkiksi kädelläsi.

Älä myöskään anna kenenkään kävellä pois korttisi kanssa, kun maksat, vaan pidä kortti aina valvonnassa. Voi olla hyvä, että tilillä, johon kortti on linkitetty, ei ole kovin paljon rahaa. Laita säästösi sen sijaan säästötilille. 

Aseta rajat ostoksille

Verkko- ja mobiilipankissa voit muuttaa korttisi asetuksia. Voit esimerkiksi määrittää alueellisia rajoituksia eri maantieteellisille alueille ja avata tai sulkea korttisi verkko-ostoksia varten, jotta voit varmistaa, että korttiasi voidaan käyttää ostosten tekemiseen vain alueilla, joilla teet ostoksia. Jos joku sivullinen pääsee käsiksi korttiisi, tämä rajoittaa kortin käyttömahdollisuuksia. 

Sulje korttisi

Jos korttisi on kadonnut tai varastettu tai jos epäilet, että joku on saanut koodisi ja korttitietosi, sinun tulee sulkea kortti välittömästi.