Toimi välittömästi, jos olet joutunut petoksen uhriksi

Valppaus voi auttaa paljon, mutta meillä kaikilla on hetkiä, jolloin keskittyminen herpaantuu. Jos olet joutunut petoksen uhriksi, on tärkeää sulkea kortit ja vaihtaa koodit nopeasti.

Muistilista

Jos olet joutunut petoksen uhriksi, on tiettyjä asioita, jotka sinun tulee muistaa tehdä. Olemme luoneet sinulle alla tarkistuslistan, jonka voit käydä läpi varmistaaksesi, ettet ole unohtanut mitään.

1. Tee rikosilmoitus

Jos olet joutunut petoksen uhriksi, sinun on aina ilmoitettava siitä poliisille. Voit ilmoittaa asiasta poliisille verkossa tai käymällä poliisiasemalla.

2. Tarkista henkilöllisyystodistuksesi

Tarkista, että sinulla on kaikki henkilöllisyystodistukset (henkilökortti, passi, ajokortti jne.) Jos huomaat kadottaneesi henkilöllisyystodistuksen, tee ilmoitus kadonneesta asiakirjasta poliisille ja pankille.

3. Tarkasta tilitapahtumasi

Tarkista tilihistoriastasi, onko tileillesi tapahtunut jotain, mitä et tunnista. Jos näin on, ota yhteyttä suoraan pankkiisi saadaksesi apua.

4. Vaihda koodit ja salasanat

Jos epäilet, että koodisi ovat joutuneet vääriin käsiin, sulje ja/tai vaihda koodisi tai salasanasi.

5. Tarkista osoitteesi

Varmista osoitetietojesi oikeellisuus Digi- ja väestötietovirastolta ja Postilta sekä oikaise tarvittaessa osoitetietosi.

6. Riitauta perusteettomat laskut

Jos olet saanut laskun, jota et tunnista, on tärkeää ryhtyä toimiin. Soita laskun lähettäjälle ja tee reklamaatio. 

7. Tee luottokielto

Jos epäilet, että joku on kaapannut ja käyttänyt henkilötietojasi, ilmoita tapauksesta aina poliisille. Lisäksi sinun tulee tehdä luottokielto ja ottaa yhteyttä kauppiaisiin, joilta on tehty tilauksia varastetuilla henkilötiedoillasi.